Friday, March 1, 2013

Saya Takut Jarum!

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum & Hi everyone! :D

hari ni nak cerita about my HIV Test, Saringan Telesemia & Rubella Shot! ketiga-tiga mereka berkaitan dengan 1 benda yg sangatlah ditakuti, digeruni iaitu secucuk jarum yg tajam dan akan menusuk ke dalam kulit dan juga melalui isiku dan seterusnya menembusi urat sarafku! (see, how scary the JARUM is!)

ok, back to the story!

as one of COMPULSORY thing untuk NIKAH KAHWIN ni is, HIV Test! its scary tapi adalah hikmahnye ye dak..katanya if the couple is negative for the test, they can freely get married & live happily ever after but if one of them or both of them are positive for this HIV Test, they'll need to go for counselling & so on..I guess, people won't get married laa unless they are willingly give up the hope to have their own babies..coz babies will surely be infected if both of them are positive for HIV..if one of them has HIV, they'll face some problem later on as they're antibody will be weak & will easily get sick..huhu kesian kan

anyway! masa nak test tu, I thought they will sedut my darah banyak-banyak..ala u know, yg put jarum at the arm & then sedut the darah tu..I thought it was that! punyalaaa takut gila baq hang! hahaha..dok mengucap manjang dalam hati ni..hehe..dah la diorang pass merata..dari kaunter amek nombor pergi dekat kaunter appointment, pergi ke merata hala laa..then, last-last diorg suruh pergi kat Bilik 10 (Bilik Makmal gittew dia tulis kat atas pintu)..dah letak kad tunggu laa sampai berdoa panjang lebar..sekali sampai turn, abang tu panggil..

happily (kononnye), pergi laa kat depan kaunter tu..tetiba dia mintak tangan..mcm pelik laa..xkan nak sedut darah aku sambil berdiri ni weyh! tapi bg je laa tangan kiri (kononnye takut kalau bg tangan kanan nnt x larat nak menulis..haha)..dia pegang je tangan kiri tu, si penakut ni terus tutup muka dengan tangan kanan (malu weyh, ramai kot tengok!)..tetiba di cucuk yg macam test gula tu je..amek laa setitik dua & ask me to sit & wait..and I was like 'WHAT!! dats all? hahaha xde laa sakit' suka hati gelak-gelak depan tu..

lepas tu tanya dia (aiceh dah berani ni) 'abg, untuk saringan telesemia tu kat sini jugak kan?'..pastu abg tu ckp, 'eh, bukan..kena pergi Bilik 8..adik bawak borang ni & p kat Bilik 8'..so, I went to Bilik 8 dgn girang (konfiden dah ni)

pergi-pergi, bagi je borang dia suruh duduk..masa tu barulah mcm, 'Gulp! opss yg ni yg sedut darah tu ke? dah kelam-kabut'..yg abg tu pulak ckp dgn ibu, 'Haa makcik tunggu kat luar ey'..I was 'HUWAA! I WANT MY MUMMY!'..lepas tu dia dok ready-ready bawak kua kapas laa jarum semua & I ask him, 'abg, nak ibu *with teary eyes*' & he said, 'x boleh..bukan bawah umur kan'..sob3 :'( sedih sekali..lepas tu dia pun sedut laa dengan sesuka hatinyaaa! *ok, x sakit sangat sebenarnya, its more to penakut*

lepas tu, I bawak laa darahku yg comel & pekat bawak pergi Bilik 10 balik & bagi kat abg td tu..lepas a while, dia panggil & bagi result ckp negatif & everything else is OK, so, no need to check darah yg diorg sedut tu sbb blood count semua ok! *ok, marah sgt sbb I go through my most difficult moment & depa x guna darah tu pun! bertuah!*

then, they ask to fill up ape benda punya form with loads & loads punya soalan including my weight & height..kah3 kantoi di situ..sekali isi-isi tetiba ada satu soalan ni berkaitan shots that I've received before, BCG & so on..tetiba ada Rubella..then baru teringat, 'aah laa..Rubella x amek lagi!'..pergi laa ckp dgn nurse tu, dia ckp suppose dah amek la ape *ok, dia bebel, I ignore*

she said nnt dia call & arrange appointment sbb masa tu xd stok shot tu..berapa kali dok pesan yg after amek shots Rubella tu xley pregnant for 3 months if not baby boleh cacat if conceived masa ada vaccine dalam badan..I was like, 'yeah, yeah, ok, ok, ok!'..hehe

2 weeks after, still xd call..lepas tu I got fever yg quite tiring & lastly decide nak pergi klinik amek ubat..pergi  klinik pagi tu after telling my SV that I'm not feeling well..dah jumpa Doc, dia suruh pergi bilik 8 tu untuk sedut my darah & make blood count! NOT AGAIN! arghhh!! Doc, can't u just use the one u guys pulled out of my body & dun even use hari tu? haha! *laughing at my funny fate*

dah amek darah tu *my penyeksaan kedua* & pergi hantar kat Bilik 10 tu *AGAIN*..while waiting, I go ask the nurse yg cakap nak call tu as no call masuk pun! she confidently, 'haa jom la cucuk sekarang'..like seriously? org tengah demam ni weyh..she said ok laa & she arrange appointment for 24th February hari tu..

so, 24th Feb tu I asked my SV nak masuk lambat *konon lepas tu terus nak datang keje OK* but my SV said 'u masuk petang je laa'..hahaha..yeay! :P so, pagi tu bangun lambat sikit & pergi tu klinik *as confident xyah amek nombor*..then, pergi & kena cucuk..tapi kali ni pergi sorang-sorang + dah kena sedut darah dua kali, I was like a lil bit cool..hahaha..lepas cucuk tu balik tido until tengah hari..miahaha

so, basically, tu laa my experience! well, not much, but SCARY! my mom dok bising-bising cakap ni baru cucuk-cucuk je..nanti pregnant lagi macam-macam diorg buat..ok, mom, u made me feel SCARED even more! congrats! -,- hahaha

tapi Alhamdulillah sebab banyak benda settle (bab-bab kesihatan)..semoga Mastura sihat & terus sihat dari sekarang hingga ke masa hadapan! :D so sorry, for my 'Rojak Language' kinda typing like how I feel like speaking..haha..till then!

Gambar hiasan Mr.K masa dia pergi blood donate at his workplace (kami sama-sama takut jarum!)..
please excuse his 'tembam'ness..its all illusion due to the angle from where the picture is taken 
*ayat xnak kena bebel 2 jam setengah*

Assalamualaikum :)


No comments:

Post a Comment