Sunday, August 18, 2013

Aidilfitri 2013 :)


Assalamualaikum & Hi everyone :)

Alhamdulillah dah masuk 11 Syawal harini. Baru nak ada chance untuk update blog. Ini pun sebab xde mood nak study. So, nak amek feeling menghadap laptop dgn menaip kejap :P hehe

This Syawal is special! Its my first time Syawal as a wife & I celebrated at Kampung Sawa Kecil, Pendang, Kedah, my mom-in-law's kampung :) the last day of Ramadhan, we head back from Pendang after spending 3 days in Penang :D iye lah, dah x bulih beraya dgn mak, kita balik la teman mak puasa dulu ;) hehe

We begin our balik kampung journey in early morning to avoid the traffic congestion & so on. Alhamdulillah dalam pukul 9, we safely arrived there. Ingatkan semua sibuk-sibuk dah, rupanya dok resting baik lagi. Hahaha. Pagi tu, aktiviti bakar lemang. Semangat kemain nak nengoknye! Sibuk dok tengok how Pak Yang gulung-gulung daun pisang masuk dalam buluh, how Mak Yang campur pulut dengan santan then, how Pak Yang put pulut dalam buluh. Seronok!

Dah bakar 10kg pulut, tetiba they want some more pulut! So, suami ajak naik motor pergi beli pulut dekat kedai. Excited lagi! Hahaha. Dah pergi beli pulut tu, suami bawak round-round kampung sebelum balik rumah tu. Tunjuk bendang la ape la. Tapi masa tu x bawak phone, so no decent picture to show off -,-"

Dah balik tu, tengok la diorang bakar-bakar lemang. Sibuk tangkap gambar semua! Hahaha. Perak gila. Anak sapa la xtau -,-"

Hero kampung bakaq lemang pakai baju Korea :P hahaha

Dah diorang maintain cool je tunggu lemang masak, I took the chance for a nap! Oih, bangun awal ok. Mengantuk! Dah la puasa. hahaha. Dalam 3 lebih tu bangun, tengok yg geng-geng laki dok mesin air tebu, yg geng-geng wanita dok masak-masak. So, pergi la kacau dua-dua geng sebab excited! hahaha

Masa pergi kat dapur, Mak Yang dok cerita pasal nak buat kerabu ni. Pak Yang pergi beli udang la ape la. Nanti nak kena potong kepala udang tu. I was like ooo okay, I can manage that. Dah tu masa Pak Yang balik bagi udang kat Mak Yang, MakSu hulur a small basin then, Mak Yang said,"kenapa bagi bekas kecik sangat? Nanti udang ni lompat la". I asked Mak Yang (blur ni baru bangun tido kan), "Udang tu hidup ka?". Then Mak Yang gelak-gelak & say,"hiduplah". Tapi masa tu mcm x percaya sebab Mak Yang gelak je. Lepas MakSu bagi bekas besar sikit, Mak Yang pun tuang la udang tu masuk. SEKALI MEMANG HIDUP BAQ HANG! Dok godek-godek loncat-loncat hokey! Memang terus lempar gunting, bangun angkat kaki terus! HAHAHA. Jatuh air muka cek kat situ -,-" Budak-budak semua pakat datang excited tgk udang tu hidup lagi. Siap dok angkat tunjuk mengusik! Nasiblah aku memang takut, kalau x memang nak kena budak-budak ni. Hahaha

So, beralih ke luar rumah (Lari dari udang hidup) tgk orang mesin air tebu. Seronok pulak tgk! So, join la sekaki. Hahaha. Boleh dah ni nak bukak kedai kat bazar Ramadhan :P hihi

Practise makes perfect! GO b GO! :P

Malam raya was full with bunyi mercun lawan antara kampung. Excited lagi sebab x pernah experience! Hahaha. Mula-mula seronok la tgk budak-budak main. Dah lama-lama tu tensen sebab bising. Hahaha. Tapi mercun merdeka best! Lawa ooo :D x sempat tangkap gambar sebab dok ternganga amazed.

Pagi raya kitorang solat raya at Masjid ramai-ramai. Lepas tu, pergi tengok kubur arwah Tok & saudara-saudara lain kat sebelah tu :) Dah tu balik rumah untuk salam-salam beraya & ziarah rumah-rumah dalam kampung tu :)


On the pagi raya :D

Me & Ain. Smallest cousin in the family :)

Mama & Abah bersalam-salam :D

Me salam-salam with Abah :D

Salam-salam, sayang-sayang dengan Mama <3 br="" nbsp="">
Husband & Along

Me & Along ;)

Ehem, first time nak salam raya. Hehe. Nasib x menangis :P hahaha

Then, tangkap-tangkap gambar ramai-ramai :D

Aina, the smallest baby in the house. Anak cousin :)

Our family with Tok :)

Us & Tok ;)

Since the first time Tok met me, she'll hold my hand really tightly. And during salam-salam raya, she hugged me tightly & for a long time before she let me go :') the first time I ever salam raya with a Tok :) Touched, thank you, Allah for this new person in my life <3 p="">

After that, it was the moment waited by the kids! Duit raya time. Haha

See how happy they are ;)

I just love this shot :D

Us at one of the relatives' house. Ada sawah pagi. Terus terjah, tangkap gambar :P haha

Petang tu, we head to Alor Binjal, father-in-law's kampung. Sampai-sampai dah Maghrib, so, malam tu pergi jalan rumah area kampung tu pulak. Rumah ni was opposite sawah padi! Nice tapi nyamuk memang banyak. Nasib ada kelambu :D hehe

2nd Syawal, we head back to Penang to continue raya in Penang. Some of relatives came to the house & we just rest for the day.


My Chinese Aunty's granddaughter. Too adorable!

3rd Syawal, we go to Seberang Jaya to visit some relatives there & at the same time showing Mr.K to my kampung &make sure he can remember all the routes because I can't! hehe

So, bascally that's all my Aidifitri for this year :) Duit raya pun berkurang sebab dah kahwin kan. Haha :P Thanks for reading & Assalamualaikum! :D

No comments:

Post a Comment