Saturday, January 28, 2012

Thousand n counting~

Assalamualaikum n Hi everyone :)
Alhamdulillah dah habis first week of 3rd Year 1st Sem...tup tup semalam dah keluar list group untuk ETP...perghh memang sangat tua rasa diri ini :P hahaha

main point for this post is, today is our 1000th day together :) macam mana boleh tau kata 1000 hari? kira ka?tanda kat kalendar ka?hahahaha..sangatlahh tidak..sebenarnya, masa tengah cuti 4 bulan hari tu, ada download new apps untuk BB, tetiba jumpa apps 'Twinkle'...apps untuk count hari..either forward or backward..dah kira dah berapa hari dah hidup kat dunia ni, berapa hari lagi nak start belajar (masa cuti tu laa) n so on..n tetiba terfikir nak kira berapa hari dah sejak 3rd May 2009 :) masa tu tgk dah 900 something days..pastu terus semangat berkobar-kobar tengok bila 1000nya..tengok-tengok jatuh pada hari ini, 28th January 2012 :D 

actually terpengaruh dengan korea sebab diorang kan celebrate diorang punya 100 days..tapi masa 100 days tu x minat korea lagi, so, x tahu menahu pasal tu...dah terlajak dah..alang-alang amek laa 1000 days...hebat2..hahaha (meraban sudah~)

sepanjang 1000 days ni, banyak laa dugaan, banyak jugak air mata yang jatuh, banyak jugak gelak ketawa yang kami dapat, banyak kisah suka, duka, murka, yang kami kongsi..dan banyak jugak perubahan yang telah berlaku di antara kami berdua, kami dengan sahabat, dan macam-macam..tapi with time goes, we become more matured n more independent :) 

Alhamdulillah, kami masih berkekalan walaupun banyak pergaduhan yang berlaku, marah-marah, merajuk-merajuk dan sebagainya :) insya-Allah jinjang pelamin will be the final destination for our relationship in order to start the new relationship :) 

thanks Allah for giving me a chance to meet him, understand him n be with him :')
thanks Ibu, Ayah n Family for trusting me in choosing him to be my husband-to-be :D
thanks my friends, for being his friends, calming me n reminding me not to take a crazy decision :)
thanks to Mr. Mohamad Khairul Azwan bin Shahbudin untuk segala harta, makan dan minum, masa dan tenaga yang telah awak korbankan untuk saya, Siti Mastura binti Md Hasim..semoga hubungan kita berkekalan, dirahmati, diredhai dan jalan Nikah kita dipermudahkan :D ameen~ maafkan juga segala salah silap saya yang kadang-kadang macam kanak-kanak yang nakkan perhatian, manja x bertempat, mahu yang bukan-bukan dan marah macam meroyan :P 

last but not least, thanks a lot dear :) 





doakan yang terbaik untuk kami :) thanks n Assalamualaikum :)

Wednesday, January 25, 2012

Bold2 LOVE Curve3G

Assalamualaikum n Hi :)
dah 2 hari been in UTP..just a short one :D


dat's all..kbye! :P
Assalamualaikum :)

Tuesday, January 24, 2012

Back in UTP

Assalamualaikum n Hi :)
Alhamdulillah semalam dah safely arrived in UTP with my Baby Wira :D bertolak from Penang by pukul 7 am n sampai Ulu Kinta before 10 am..Alhamdulillah laa xde jem...actually, bukan xde jem, xde kereta pun! hahahaha..penat jer bertolak pepagi -,- tapi xpela..xdelaa bad things happen kan :)

sampai-sampai, lepas drop Mr.K at his house, me n my Sis pi Giant kat situ n jenjalan tgk baju n makan Marrybrown..lepas Mr.K dah abeh kemas-kemas, kitorg pergi load barang n pergi hantar my sis at her mother-in-law's house..mak mentua dia masuk hospital sebab injap jantung dah loose n xley nak filter oxygenated blood n deoxygenated blood..causing her to fatigue..n also, dia kena demam berkuman..dah lama jugak laa dia masuk but still macam demam on off on off..kesian jugak sebab dah umur 73 kan? huhuhu..moga mak mentua kakakku cepat sembuh :)

after hantar my Sis, kitorg balik laa UTP..oh before that, Mr.K balik naik skuter n me escort him wif my car..sweet gitu? hahaha..xde laa..risau jugak sebab jalan tu 1 lane n got so many lorries lalu..so, Wira become his protection laa..hahaha :) sampai UTP pukul 12.30 macam tu n he go take his keys :) Alhamdulillah laa xde masalah yang berlaku..Allah had ease our way :D thanks Allah~

lepas kemas-kemas, I take a nap n after Asar, pergi shopping kat Tesco Seri Iskandar yang baru bukak tu (well, not so baru laa ye)..yang kelakar tu, pergi shopping kat situ, rasa mcm shopping dekat V5 tu je..hahaha..keliling budak UTP..lalu-lalu, babai, jalan-jalan sikit, sembang..hahaha :D last-last buat-buat x nampak jer ler..larat laa asyik sembang, bila yang nak shopping? hahaha

so, currently tengah angau teringat baby Izz yang handsome tu! macam mana ni? adei-adei..hahaha :D dear heart, be strong :) n hope that Allah will always ease my way n help me stay strong :D

NEW SEM, NEW MISSION, NEW SPIRIT n NEW ME? hahaha insya-Allah

that's it for now..see u later then :) before that, meet Muhammad Izz Danial bin Masri at his 7 months of his life :) semoga Baby Izz grow up to be a good muslim, a good son of Masri n Baida n get the best for his life..ameen~




Sunday, January 15, 2012

Lotsa Love from Johor

Assalamualaikum n Hi Everyone..
Alhamdulillah pagi tadi dah selamat sampai ke Penang tersayang balik :) hehe..kitorang pergi Johor Bahru from Jumaat pagi, flight pukul 6.55 pagi from Penang n sampai pukul 8.00 pagi at Senai International Airport, Johor Bahru..sampai-sampai tu, adik abg Joy (my abg ipar) datang amek sama :) tapi kitorang amek jugak kereta sewa kat Hertz sebab x cukup 1 kereta ja..ramai kann...dah order lama dah kereta sewa tu..sewa kereta Matrix, RM88 per day..besar kereta tu..dah laa jimat minyak..saaangat untung :) 


gelagat Eesya yang kena bangun pukul 5 pagi..siap pakai sunglass cover mata mcm retis :P hahaha


Mama, Abah, Ibu n Baba at Senai Airport :D

disebabkan x boleh check-in lagi kat hotel pepagi buta tu, kitorang terus straight pergi ke Johor Premium Outlet (JPO)..debar-debar x sabar nak shopping laa ni..hahaha..sekali sampai-sampai, pintu x bukak pun lagi..so, melepak laa tangkap-tangkap kat luar dulu...


Eesya duk buat tarian kipas kat luar tu -,-

for more info about shops in JPO, please refer to my facebook :) tapi gambar kat ground floor je ler..1st floor dah simpan kamera dah..malas dah nak tangkap sebab fokus benda lain..hahaha :D

tapi last-last tu x beli sangat pun kat situ..beli beg satu je kat Cotton On..yang lain semua mahal giler..untuk student, mcm nak pitam laa tengok..hahaha..semua brand laa ada..

then, malam tu, Aah (adik Abg Joy) mai bawak bday cake utk Kak Etah..Abg Joy what surprise laa kire..sweet x? hahaha..


rainbow cake for Kak Etah from Abg Joy n cupcake for Kak Etah n Eesya from Acik Aah

lepas makan tu, kitorang nak pergi Danga Bay..so, suh laa tourist guide pilih tempat nak makan area tu..kitorang pergi makan kat Restoran Singgah Selalu kat area Danga Bay tu..baaanyak sangat choice makanan kat situ..mcm-mcm boleh pilih :) sisha pun ada..cyan kat Eesya dah terdedah ke arah itu -.- hahaha


Chicken Chop, ABC Special, Nasi apetah, Ketam..sedap juga :D

oh lupa pulak nak cerita pasai hotel yang kami duduk tu..kitorang duduk kat Pulai Spring Golf Resort..alaa resort yang Najib p duduk masa rasmi JPO ritu :P haha..ada laa jugak rasa mcm menteri :P hak3..tipu2..resort tu best jugak..banyak facilities dy..Library laa, Kids Play Room, Jacuzzi, Spa, Golf, Swimming Pool ada sampai 2 tempat, Cineplex pun ada (tapi xdan tgk..bz kannn)...


ni Tee's Club (Kids Play Room) n Library..located side by side..library dy mcm Hogwarts style :) lawa sgt


ni pulak Swimming Pool dekat Spa n Sports Centre..ada 4 type of swimming pool..dekat tingkat 2 hotel pun ada swimming pool jugak :) best3

the best part of all, kan kitorang x beli banyak sangat kat JPO tu, so, kitorang pun mencari laa mangsa tempat lain..haha..so, tourist guide bawak pergi Stulang, The Zone, Free-Duty Shopping Complex...offer ada 70%, 50%, puluh2 % lahh~ hahahaha :D mmg gumbira..sempat borong kasut dengan stationery..Pen dy comel-comel saaaangat!! mmg kena borong habis-habisan aaa...Eesya nak 1 pun, umi xnak bagi..xkira! hahaha :D

so, that's it for my short yet almost perfect holiday :) a very nice last holiday for this 4 months holiday..now, holiday kat rumah je laa before balik UTP..huhuhu..cdaynyerr..tapi sedih sebab Baby Izz n Kakak La x dapat datang sebab demam, Baby Izz lak kena campak kecil..poor little Baby n Kakak La :(  kalau ada diorang insya-Allah perfect..tapi tu lahh, kita merancang, Allah yang menentukan :) jadi, kita kena terima dengan hati yang lapang walau macam mana sedih pun kita..kan? :)

that's it for now :) thanks for reading my rambling..
Assalamualaikum :)


Thursday, January 12, 2012

Penang - Johor

Assalamualaikum n Hi :)
Today's date : 12.1.12 (cantik kan?) hehe..mmg suka to make everyday special ni..btw, today, I went to several show houses kat area Bukit Tambun n Batu Kawan, Seberang Perai tuu..lawa-lawa benar show house nye..mmg laa lawa..siap dah interior design..mcm nak pengsan laa sebab lawa sgt nihh..

then, dengar-dengar harga terus down..mahal giler..mcm mana nanti abeh belajar nak terus beli rumah ni? kawen pun belum tentu lagi mcm mana..rumah lagi..nak tukar keta wira tu lg (opss, sory baby..jgn merajuk ey..hihi)..byk betul nak guna duit kan..masalahnya bila nak kaya pun xtau lagi ni..haha

lepas-lepas usha-usha rumah tu, mmg dok pening dah dok pikir mcm mana laa nanti harga rumah lepas 2 tahun..mesti mahal giler-giler kan?adei...nak berjimat dari sekarang? mmg maap ler..haha..x abeh lg menikmati masa remaja ni (ada kaitan ke?) hahaha..

for now, we can only study real hard to get a very good internship place n hoping for dat company will take me as their employee once I finished studying later on (ameen~) n hopefully the payment masyukkk n enough for me to eat, shop n live..hahaha (demand kena tinggi ye)..bak kate org putih, dream about the stars, if u failed, u still reached the moon (mcm abg Sheikh Muzaphar gitew :P) hahaha..

oh ini baru cerita part Penang, x masuk lagi part Johor ye idak?hehe

esok pepagi, 1st flight from Penang to Johor Bahru ni, ME n families akan menyerang ke Johor..haha..serang apa? serang JPO ler..tau ke JPO tu ape? JPO tu, Johor Premium Outlet..dulu masa pergi UK, pergi menhopping sampai bankrap dekat Bridgend dah..tapi dengar ura-ura, Bridgend tu best lg ler..offer lg byk..Malaysia ni kan byk tax..segala jenis benda pun ada tax..sbb tu laa barang pun mahal-mahal..kereta? lg jgn cakap laa..

so, semoga esok saya boleh bangun awal SEBELUM SUBUH! hahaha..semoga kami selamat perjalanan pergi dan balik, dan banyak hasil pancingan di JPO nanti..sekian~ :P

Assalamualaikum :)

Thursday, January 5, 2012

Course Registration 3rd 1st

Assalamualaikum n Hi :)
Alhamdulillah, the time has come :D dulu masa masuk UTP, time Foundation, pastu tgk kakak2, abg2 yg 3rd year, rase mcm dorang ni matured sgt..tiba2 diri sendiri pulak yg dah nk masuk 3rd year 1st sem..oh no! tp x matured2 pun..mcm mana ni?hahahaa

lepas cuti kat rumah 4 bulan, duduk2, lepak2, makan2, shopping2, perabeh duit mak, at last the time has come for me to register the courses dat will be taken for next sem..fuhh! entah laa dah ready ke nak study balik..dah tinggal 4 bulan ni..mau lampi ckt kang..but ape2 pun, i need to try my best nak naikkan pointer :( yelahhh..tahun depan dah nk praktikal..karang pointer cm cekodok je, sape laa yg nak amek kn? sob2 :(

so, the registered courses are 5 courses as suggested by the academic structure n 1 humanities subject dat we dragged so that during the final year, there will be no reading atau course yg pening2..haha...but still not sure whether we wanna proceed with it or not..kalau xnak proceed, drop je laa kan?ape susah..hee :)

ape2 pun, marilah kita bersama-sama berusaha dan berdoa untuk mendapatkan result yang terbaik :) ameen~ lotsa luv..

Assalamualaikum :)

Tuesday, January 3, 2012

Me n Them

Assalamualaikum n Hi :)


this is a picture taken at Ritz Garden Hotel in Ipoh about a month ago (I think) hehehe...the orange girl, is my anak sulung, Durratul Maira binti Masri...the blue girl yg dok menyendeng je kat umi dia is my second anak, Aleesya Amani binti Mohammad Faizol...n the little boy on my lap is Muhammad Izz Danial bin Masri, my anak bongsu (for the time being) :D

haaa konfius ke mcm mana anak nama lain-lain? hehehe..dis is all my anak menakan..see, how technology can make them sit tight n quiet n just looking at the screen :) at the same time, their umi can layan her FB, Twitter n men game kat another one..hahaha.. :D 

so, this is a scene, if I ever become a young mother at the age of 20 years old :P hehehe...but looks like it won't happen as its only 4 more months before I become 21 years old :D hahaha..silly thought of me! :P tapi mcm mana pun, angan dan harapan tu perlu ada..so, majulah Umi untuk Negara! muahaha

sory laa post ni xde muhasabah diri pun..mengarut je kan memalam gini?haishh xpa2 :D so, dats all...nunyte :) zzz

Assalamualaikum :)

Monday, January 2, 2012

Tora Tora Tora

Assalamualaikum n Hi :)
hari ni just wanna write bout my nickname dari kecik-kecik sampai ke besar :D dulu masa kecik2, my kakak-kakak n abg called me 'Tora'..hahaha..actually, its a short form of Mastura..but end up, i became soo soo garang! then, one day, dowg tgk cartoon tajuk dy Tora Tora Tora which is in Japan dat got a meaning of Perang Perang Perang..hahaha..patut laa garang bebenor sy masa tu :P

then, dowg tukar jadi Ura sbb takot adik dowg asyik ajak perang je..hahaha..tp masa kecik2 kan pelat sikit, so, membahasakan diri as Ula..then it continues for lama laa jugak sampai dh masuk tadika kot rasanya..then, my MakSu who lives in KL came..when my family dok call me Ula2 in front of her, she was kinda pelik sebab Ula = Ular in KL dialect kn? hahaha..then, dowg tukar pulak jadi Adik n lekat sampai sekarang..but, my Ayah n Abg still sometime call me Ula..anak-anak n cucu-cucu Mama (my neighbour yg jaga me from kecik) also call me Ula till now..haha..kinda cute huh? :P

well, tu nama pgglan kat rumah..masa sekolah rendah dulu, ramai my frens call me Siti..well, tu mereka-mereka yg berani je aa sbb dulu masa kecik2 i'm very the garang one..pengawas n penolong ketua pengawas kn..hehehe..then, d jugak yg panggil Makcik..hahaha..biasa laa dulu pakai spek Harry Potter..pastu cakap banyak..self-esteem tggi masa tuu..muahahaa...tp yg paling common sekali ialah bunyi mereka-mereka buat2 bersin..hahaha..biase laa..dh ayah nama Hasim kan?besides, ade jugak pggl Citybank..hampeh sungguh..hahaha..Amy Mastura pn ada..of kos laa kn..kami kn kongsi nama :P

masok skola menengah, nama yg lekat ialah Kucing..hahaha..sbb masa form 1 penah marah kat my fwen ni pastu buat mata mcm mana ntah dia ckp mcm mata kucing..so,lekat laa nama kucing tu sampai ke Form 5...jalan2 je mesti dengar ade org dok meoowww meoowww..sabar je laa -,- but, still, it was memory :D

so, tu je laa kot..skang ni, sikit2 org pggl tuan PEW (no plat baby wira)..haha..dah xde dah nama plej as all grown up kan..matured enough laa konon :P tp tu laa, dulu marah kemain org pggl kucing, now rindu pn ada..hahahaa..dats all for now :)

Assalamualaikum :)

Sunday, January 1, 2012

High Skool Memoir

Assalamualaikum n Hi :)
petang tadi, tetiba naik angin nak update fail sijil sejak sekolah rendah sbb nak bubuh sijil yang baru dapat (well, xde laa baru pun kan..cuti pun dah 3 bulan..hahaha)..so, pergi laa selongkar-selongkar..last2 jadi keje pergi belek satu2 sijil sekolah rendah naik sampai sekolah menengah :)

masa sekolah rendah dulu, berlambak-lambak sijil Taekwando yang dpt..mana x nye, tiap2 kali test je dapat sijil...mau dkat 10 dah kat situ..hahaha..x masuk tournament, result bagus (alaa nak ckp jugak saya ni pandai :P hahaha) n sijil pengawas :D berkaliber kot dulu..hahaha

then, tengok pulak yang sekolah menengah..byk sijil tenis..ada jugak sijil pergi camping, sijil pergi tido kat hutan simpan kat Pulau Singa Besar, Langkawi tuuu...then, result slip masa every sem..muahaha..malu japp >.<

tetiba masa tengah dok layan perasaan masa tu, terjumpa pulak 1 CD yg dpt dulu masa kt graduasi ke masa last day sekolah entah..x ingat pun..tapi mmg x pnah bukak tgk pn apa ada dalam tu..pastu lpas simpan sijil tu, terus on lappy, tgk laa gambar-gambar, montage yg ada dlm tu..huwaaa..sebak lak rasa...rindu sgt dah ngn MRSM ku sayang tu..walaupun dulu memang selalu kata MRSM tu x best kan, tapi tetiba bila fikir balik, that was a very precious moment in my life :( sayu hatiii~

terus secara automatik, kenangan masa kat MRSM dulu dok flashback...macam mana dok berebut makan nasik kawah yg x sedap tu, macam mana berebut nak duduk kat bawah kipas masa kt surau, mcm mana dok menyorok sbb xmau p prep...mcm mana dok menggatai bercinta dgn mamat-mamat yg x berapa matang masa tu (well, ni laa perkataan paling sopan yg mampu dikenakan utk mereka2 yg buaya darat itu :P haha..sorry guys..dh x dak simpan habuk pun dlm hati..dun wory)

tapi mcm mana pun, kat MRSM tu laa yg ajar hidup kat asrama...daripada x reti nak iron baju, jadi cekap basuh baju..drpd x reti basuh baju ngn tangan, skrg ni dh x heran pun..drpd x reti men tenis siap terkehel tangan, skrg ni boleh laa takat nak menang double tu...hahaha...drpd xpandai nk memilih bakal suami, skrg dah taw dah mcm mana (insya-Allah)..drpd dulu, dok asyik main xmo belajar ja, sampai skrg pn sama..hahaha..opsss

but seriously, rindu dgn kenangan dulu..kalaulah boleh buat reunion, where we can gather with our friends n go back to the same schedule kan best?huhuhu...tapi tu laa..sekaya mana pun manusia tu, dia tetap x dpt membeli masa yang lalu walaupun sesaat :) so, accept n redha je lahh kan? so guys, be grateful with what we have now...walaupun UTP tu ulu, 40 minit baru nak sampai Ipoh yg civilized tu, just be grateful dat dat place will be the place dat we will always keep in our mind :) dun take things for granted because we never know what we r missing :(

ni ada 1 pictures dat compile several pictures masa graduation day :) 


for the 1st column, from top : picture of class Kalium, Barium (my class) n Aurum (kalau x silap nama dia :P)
for the 2nd column : picture of all of Form 5 for 2008 batch n pix of my class masa nga beratur nak masuk dewan :)

Followed is pictures of my precious moment in MRSM Pendang :D


me n Aina..my best fren who is now studying in UIA..ni masa b4 going to our annual dinner >.<
really missing this crazy girl..a girl who I used to laugh, cry n eat with..not to 4get our gossiping time..huhu :'(


picture of me, Aina n Affuan..I got this picture from Aina when I am in UTP, Foundation :)


this is me n Aina masa pergi Genting Trip with skool frens :D


me n Marshita, perempuan paling gelong but stylo..haha :D rindu budak ni, sebab dia suka buat menda merepek2 dlm kelas..hahaha


well, ni masa kegilaan di surau while waiting for Azan Isya..huhu
Ruwaidah, Wani n Ayuni yang always dengar whatever rubbish i wanna talk whenever I got problems *especially with boys..hahaha..stupid me -,-

well, tu laa kot for now..karang menitis-nitis air mata pulak...huhu...till then, daa n missing u guys :(

Assalamualaikum :)