Sunday, February 24, 2013

Wedding Account & Excel

Bismillahirrahmannirrahim~
Assalamualaikum & Hi Everyone! :D

hari ni bangun-bangun pagi ibu suruh buat one-page account list for all wedding expenses..concernnye di sini is during le wedding day nanti, I will be super busy posing like a model & my mom will be super busy melayan tetamu..so, maybe nak pass all the bayar-membayar punya responsible to my eldest sis (sesuka hati je ibu nak bg jobscope kat dia nnt..haha)

so, lepas mandi terus bukak Excel & start buat account..sejak-sejak kerja at Philips Lumileds ni, Alhamdulillah my Excel skills memang bertambah from day to day..sejak masuk masa first day, my SV dah suruh buat data compilation guna Macro kat Excel..after 2 months, my manager asked me to do weekly report yg banyak gila include Pivot Table & so on..so setakat nak guna formula in Excel tu insya-Allah la pass (see, benefit of focusing on doing work correctly) hahaha..ok, poyo!

buat punya buat accounts, includelah everything, le catering, butik pengantin, door gift, kad kahwin & so on..sekali tengok-tengok total diaaa, ya Rabbi banyaknyaa expenses -,- hahaha..mana nak cekau duit nii..ok, over..sebabnya banyak yg my part dah bayar & dah siap pun..deposit semua dah bayar, so yg tinggal pun utk hantaran & so on..tapi still, it still much! ibu ckp, dah boleh buat down payment rumah..hahaha..if its up to me, I just simply say, haa x yah la kenduri..haha ok, suka hati -,-

total ni still x include honeymoon yg memang xnak include pun sbb takut heart attack -,- haha..tapi alhamdulillah laa family byk tolong..especially my mom yg memang banyak gilalah duit beliau keluar :( sory ibu, but I know u love me..hehe..to my sisters & ayah too thanks a lot laa nak sponsor here & there :D I LOVE MY FAMILY! jasamu dikenang..nanti adik dah keje, dah kaya, I'll buy anything u want..I cromise :P

ni baru bajet belah perempuan yg x payah nak bayar duit hantaran & mas kahwin ye..ingat nak tolong buatkan bajet utk Mr.K tapi pikir-pikir balik xnaklah..nnt rasa serba salah pulak tengok his expenses :P hehe

so, for those yg nak kahwin masa tengah belajar tu, silakan cari sponsor & do things step by step..at least like me yang dah beli barang hantaran & bayar deposit sikit-sikit..kalau once nak p beli barang hantaran dekat-dekat nak kahwin lepas tu nak kena bayar full payment kat org-org yg terlibat tu, memang akan bergaduh besar dengan tunang & family (pressure weyhh kuar duit banyak-banyak)..hehe

tapi apa-apa pun, sebab kami dah buat keputusan utk kahwin masa belajar, masa xde pendapatan yang ribu-riban, we accept & we try so hard to get what we mampu get! berusahalah! insya-Allah :) internship ni is one of the reason we manage to simpan duit utk this wedding..kalau harap duit scholar memang xde laa..at least during internship dapat extra & we can saving sikit-sikit :D

anyway, wedding needs loads of money unless u want to go to simple kenduri with laksa or bihun goreng..tapi for my family, as we want to make a kenduri for people, do it sincerely & doa that those who come feels happy & doakan yang terbaik for us :) insya-Allah..I'm not looking forward for a wedding with artis or grand & huge pelamin..I'm just looking forward for a simple & nice wedding that will be cherished in our memories forever..semoga majlis kami nanti dirahmati, diberkati & diredhai Allah S.W.T :) ameen~

untuk kawan-kawan yg akan datang to the wedding, please don't get ur expectation too high..ya Allah, takut sangat x dapat mencapai expectation kawan-kawan ni..yelahh, wanna make them happy too kan..but, guys, jangan laa tinggi sgt harapan nak tgk wedding grand-grand, we might not be able to fulfil it :(

guys doakan kami..pray that we manage to get all the money needed & we will survive before, during & after the wedding :) thanks for reading my stressed babbling..appreciate it! love u guys

Assalamualaikum :)

Saturday, February 23, 2013

Wedding Preparations Part II

Assalamualaikum & Hi everyone!

Just wanna update about my wedding preparations :D our borang nikah is now being processed at Pejabat Agama Perak..Allah,mudahkanlah semuanya :) 

Mr.K fight to get our Nikah to be on my birthday, 3rd May instead of 4th.. I was super duper happy when Mr.K firmly says nak akad nikah on 3rd May..hehe..lagipun kan we r 'official' on my 18th birthday ;) hehe..doakan that our 4th year together will be the akad nikah day,ya? ;)

Memang rezeki kami bila his mom said 3rd tu mama dah cuti..his along pun cuti jugak masa tu..then,Mr.K asked me to ask my abang kakak is it ok for them if I akad nikah on Friday & they're OK with it! Alhamdulillah :')

so,now tengah tunggu tok kadi say ok pulak before I can officially invite people to my wedding :) Allah~
Wedding preparations yg lain,Alhamdulillah banyak dah settle..tapi dulang hantaran my side still xde progress..haha..xsempat laa nak buat..adoyai..kena start rajin ni! Hee..insya-Allah semangat tu mai nnt rajinlah :P

wedding cake dah order from Melting Bites yg buatkan my kek hantaran for my Engagement :D diorang buat sgt kemas & sedap..lagipun its my sister's friend..so,why not?happy sangat bila diorang accept my childish idea & happily wanna think of how to make it beautifully..hehe..so,memang malas dah nak pikir wedding cake design :P just wanna wait & see :)

So basically,that's all for now..see u next time! :D and please pray for the best thing to happen! :D Allah,guide me all the time ya :)

Assalamualaikum! :D

Team Building 2013

Assalamualaikum & Hi everyone! :D

Lama dah x tulis blog..minggu ni baru start masuk keje after 1 week cuti..hehe..so,keje memanglah sangat banyak! -,- dengan nak kena siapkan Final Report internship lagi..uihhh pening! But its ok, insya-Allah, I'll get through this bravely & awesomely! :D wahh ayat tough gittew..

Anyway,back to the main topic..yesterday, Friday, department QA of PLLC ada team building at Traders Hotel..tapi hotel tu kat area Komtar..jauh kat town & I never drive there! Gila penakut ok! Haha
So,arrange with engineer REL,Fara tu utk pergi dgn dia..she nicely says wanna fetch me at home..tp abeh tu dia nak balik kampung in Jitra terus..so,I arranged with my SV cakap nak balik dgn dia & she says she send me balik rumah terus..ingat nak suruh dia drop mana-mana & ibu g amek je..hehe..rezeki jgn ditolak :P


For this team building kami makan & makan..sampai-sampai makan breakfast..then,ada group activities discussing about our management (well, x faham sgt..haha) & have lunch..yummy! :P seronok ooo makan2! Dah la ada sushi..marvellous! Oh my calorie :D heee

Then,balik sampai rumah at 2pm..it was awesome..at least merasalah how becoming part of an awesome organisation ;) I'm a grown up! A career lady wannabe ok :P
So,that's all about my team building..

Balik tu ibu cakap nak g tido at my sis house in Simpang Empat..so,we go culik the kids at their school & go to their house..haha..miss them kot dah berapa hari x jumpa!



Pergi-pergi depa nak install Astro Beyond siap ada Movies & Mustika pack! Memang seronok laa tengok tv..haha..dengan suka hatinya tido kol 3 pagi then hari ni susah nak bangun -,-

So,that's all for now..

Assalamualaikum! :)

Tuesday, February 12, 2013

4 Diamonds of My Life

Assalamualaikum & Hi everyone :)

Today I wanna share about my 4 most precious kids in my life! They r my nieces & nephews..they r awesome,cute & adorable..ohh besides them being chaotic & messy laa..haha..but after all they had taught me loads about being patient & how to take care of kids, perfect practice for future :P hehe

So now,I present to u,the most cool & beautiful kids I'm telling you :D

Assalamualaikum :)

Friday, February 8, 2013

Team Building at Tropical Fruit Farm

Bismillah :)

Assalamualaikum & Hi everyone! :D

For last quarter, QA Department had our Team Building at Tropical Fruit Farm at Balik Pulau..the journey was very challenging! naik bas ramai-ramai, then, lalu jalan bukit-bukit tu memang sangat WOW! geli perut, nervous semua ada..Alhamdulillah driver bas tu cekap & pantas :P dah la ada satu time tu, bas lalu jalan sempit (jambatan kecik) lepas tu berselisih dengan a car..tepi tu betul-betul is air terjun kauuu~menjerit semua org :P hehe..so, pictures speaks a thousand words kan..enjoy~

upon departing ;)


this was the bus I naik with all other Reliability Team except for my supervisor..she naik another calm & peaceful bus..haha

the destionation place..ARRIVED!

how small the hill is ;)



this was the uncle explaining how yummy the fruits there..ni dia cerita how avocado can replace butterspread on bread..mcm sedap je kann :P

jalan-jalan at the farm while listening to the tour guide explaination :D

me, Fara & Chin Mon (Reliability Engineers)

Isabel (UTPian doing her internship at PLLC, a semester senior) with Saw (REL Manager), Me & Fara :D

Me & my supervisor, the awesome Rohaya Hassan :D

Fara, Kak Rohaya & me :D

Ni picture at tempat makan..Chin Mon, Akmal (Graduate Trainee with same supervisor with me) & Isabel

lepas makan buffet at the Farm :D yummy! basically, this is Reliability & FA awesome people! :D

the VTs in QA Dept..3 of them are UTPians, same batch as me :D

beautiful & handsome people in QA Dept  ;)

the orang besar-besar in QA :P

youngsters in QA :P

US again~ :D

All QA dept people :D

the GILA Isabel in the toilet kat tempat makan..one of the engineer went to the toilet balik tell us how 'nature' lover the toilet is..hahaha..AWESOME! (x sanggup g toilet!rela tahan)


me & Isabel on our jumping pose 'trial' :D

ME! (a happy girl..haha)

me & Isabel :D happy together woah! miss her laa..she already finish her internship..so, no geng nak gossiping & so on..haha


Team Building was FUN! :D (though balik tu hitam & penat)

YEAY! :D

all the pokok & buah-buahan available there :D

Pokok Naga at the farm




Last but not least, I present to u, the QA Team! :D

QA Team :D

so, that's all for now..had a lot of fun with them :D see u in the next team building for this quarter..yeay :D

Assalamualaikum :)

Sunday, February 3, 2013

Whole Family Down

Bismillah

Assalamualaikum n Hi everyone :)

Today dah Sunday! Esok work..huuu..

Last Friday,cadangnya nak ke Queensbay after work at 3pm dengan my friend (engineer) at Philips..tetiba masa tengah meeting pukul 2 lebih tu,my sis call cakap my nephew,si Aariz comey tu muntah sampai xde ape2 dah dlm tummy dia..so,my sis bawak g Hospital Pantai & he was admitted..sian sgt kat dia..minum susu je keluar balik..dah admit,masuk ubat dah boleh makan..Doc pun ckp Sabtu (yesterday) dah boleh balik..then,Sabtu pagi Aariz still muntah..rupanya dia bertahan sbb masuk ubat tahan muntah aje :( sian sayang ummi ni..so,until today he is still in the hospital..so,xjadi laa pergi Queensbay hari Jumaat tu

Then,about my father pulak..dah berapa hari dah dok batuk teruk la pening laa..then, hari tu dia g jumpa Doc..rupanya he stopped his ubat darah tinggi sbb lupa nak beli..x tau lah nak ckp apa! Then Doc tu bg ubat on Thursday,hari Jumaat tu lg menjadi-jadi pening dia..ibu paksa dia g klinik kesihatan laa sbb ubat kat klinik kesihatan ni kuat sikit..yelaa klinik free kan,diorg bg ubat xnak bagi org datang byk2 kali laa..dah pergi tu Doc tu ckp,sbb darah dia turun mendadak,sbb tu pening..pulakk

Dah tu si Aleesya the kakak pulak..dia pun dok batuk kong-kong dgn dok ngadu cakap gatal..so,alang-alang si adik masuk hospital,suruh Doc check sama laa..Doc ckp kulit kering la ape..dah tu dia pun dpt ubat..

My mom pulak dah berapa lama dah dok demam on off..tapi masa g Korea sihat pulak..then,dia pergi check kat Klinik USM,depa suruh dia wat blood test..dah buat tgk ada 1 blood count exceeding normal & more than other blood count (well,i dunno much of the medical terms)..dah tu Doc suruh ibu Xray & detect quarter of her lung ada mcm putih-putih & depa suspect infections..dapat antibiotik & alhamdulillah laa dah sihat..

Alhamdulillah me,my sis & my bro in law ok2 aje..insya-Allah antibody kuat! :) hee~ so,my weekend spent with ulang-alik hospital laa..but ada baiknyaa..I got information about Hospital Pantai medical check-up for pre-marital siap ada discount if go together with our partner..dah tu got another pamplet about check-up biase..macam nak pergi sbb mmg dok cari hospital yg ada medical check-up with x mahal sgt :P hee..so,thinking nak pergi yg pre-marital or yg biase punya..erm ermm..any ideas? :)

So that's all for now..enjoy pictures at the Hospital ;) peace! ^^

Assalamualaikum