Sunday, February 24, 2013

Wedding Account & Excel

Bismillahirrahmannirrahim~
Assalamualaikum & Hi Everyone! :D

hari ni bangun-bangun pagi ibu suruh buat one-page account list for all wedding expenses..concernnye di sini is during le wedding day nanti, I will be super busy posing like a model & my mom will be super busy melayan tetamu..so, maybe nak pass all the bayar-membayar punya responsible to my eldest sis (sesuka hati je ibu nak bg jobscope kat dia nnt..haha)

so, lepas mandi terus bukak Excel & start buat account..sejak-sejak kerja at Philips Lumileds ni, Alhamdulillah my Excel skills memang bertambah from day to day..sejak masuk masa first day, my SV dah suruh buat data compilation guna Macro kat Excel..after 2 months, my manager asked me to do weekly report yg banyak gila include Pivot Table & so on..so setakat nak guna formula in Excel tu insya-Allah la pass (see, benefit of focusing on doing work correctly) hahaha..ok, poyo!

buat punya buat accounts, includelah everything, le catering, butik pengantin, door gift, kad kahwin & so on..sekali tengok-tengok total diaaa, ya Rabbi banyaknyaa expenses -,- hahaha..mana nak cekau duit nii..ok, over..sebabnya banyak yg my part dah bayar & dah siap pun..deposit semua dah bayar, so yg tinggal pun utk hantaran & so on..tapi still, it still much! ibu ckp, dah boleh buat down payment rumah..hahaha..if its up to me, I just simply say, haa x yah la kenduri..haha ok, suka hati -,-

total ni still x include honeymoon yg memang xnak include pun sbb takut heart attack -,- haha..tapi alhamdulillah laa family byk tolong..especially my mom yg memang banyak gilalah duit beliau keluar :( sory ibu, but I know u love me..hehe..to my sisters & ayah too thanks a lot laa nak sponsor here & there :D I LOVE MY FAMILY! jasamu dikenang..nanti adik dah keje, dah kaya, I'll buy anything u want..I cromise :P

ni baru bajet belah perempuan yg x payah nak bayar duit hantaran & mas kahwin ye..ingat nak tolong buatkan bajet utk Mr.K tapi pikir-pikir balik xnaklah..nnt rasa serba salah pulak tengok his expenses :P hehe

so, for those yg nak kahwin masa tengah belajar tu, silakan cari sponsor & do things step by step..at least like me yang dah beli barang hantaran & bayar deposit sikit-sikit..kalau once nak p beli barang hantaran dekat-dekat nak kahwin lepas tu nak kena bayar full payment kat org-org yg terlibat tu, memang akan bergaduh besar dengan tunang & family (pressure weyhh kuar duit banyak-banyak)..hehe

tapi apa-apa pun, sebab kami dah buat keputusan utk kahwin masa belajar, masa xde pendapatan yang ribu-riban, we accept & we try so hard to get what we mampu get! berusahalah! insya-Allah :) internship ni is one of the reason we manage to simpan duit utk this wedding..kalau harap duit scholar memang xde laa..at least during internship dapat extra & we can saving sikit-sikit :D

anyway, wedding needs loads of money unless u want to go to simple kenduri with laksa or bihun goreng..tapi for my family, as we want to make a kenduri for people, do it sincerely & doa that those who come feels happy & doakan yang terbaik for us :) insya-Allah..I'm not looking forward for a wedding with artis or grand & huge pelamin..I'm just looking forward for a simple & nice wedding that will be cherished in our memories forever..semoga majlis kami nanti dirahmati, diberkati & diredhai Allah S.W.T :) ameen~

untuk kawan-kawan yg akan datang to the wedding, please don't get ur expectation too high..ya Allah, takut sangat x dapat mencapai expectation kawan-kawan ni..yelahh, wanna make them happy too kan..but, guys, jangan laa tinggi sgt harapan nak tgk wedding grand-grand, we might not be able to fulfil it :(

guys doakan kami..pray that we manage to get all the money needed & we will survive before, during & after the wedding :) thanks for reading my stressed babbling..appreciate it! love u guys

Assalamualaikum :)

No comments:

Post a Comment